Het is tegenwoordig steeds belangrijker geworden om maatschappelijk betrokken te zijn en duurzaamheid te bevorderen. Dit geldt niet alleen voor individuen, maar ook voor bedrijven en organisaties. Restaurants spelen hierin een grote rol, aangezien zij dagelijks te maken hebben met voedselverspilling en het gebruik van duurzame producten. In deze blog zullen we bespreken hoe restaurants.

Voedselverspilling tegengaan

Een van de grootste uitdagingen voor restaurants is het tegengaan van voedselverspilling. Jaarlijks wordt er wereldwijd zo'n 1,3 miljard ton voedsel verspild, waarvan een groot deel afkomstig is van restaurants. Het mastbos restaurant heeft hier een oplossing voor gevonden door gebruik te maken van een 'no waste' beleid. Dit houdt in dat er zo min mogelijk voedsel wordt weggegooid en dat er creatief wordt omgegaan met restjes. Zo worden bijvoorbeeld overgebleven groenten verwerkt in soepen of sauzen en worden broodresten gebruikt voor croutons of paneermeel. Dit niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee van het restaurant.

Duurzame producten gebruiken

Een andere manier waarop restaurants maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid kunnen bevorderen, is door gebruik te maken van duurzame producten. Dit betekent dat er rekening wordt gehouden met de impact van de productie op het milieu en dat er wordt gekozen voor producten met een zo laag mogelijke ecologische voetafdruk. Het Mastbos Restaurant maakt bijvoorbeeld gebruik van biologische en lokale producten. Dit zorgt niet alleen voor minder uitstoot van CO2, maar ook voor een betere kwaliteit van het voedsel. Daarnaast steunt het restaurant hiermee ook lokale boeren en producenten, wat bijdraagt aan de maatschappelijke betrokkenheid.

Samenwerken met goede doelen

Naast het tegengaan van voedselverspilling en het gebruik van duurzame producten, kunnen restaurants ook maatschappelijke betrokkenheid bevorderen door samen te werken met goede doelen. Zoals bijvoorbeeld samenwerken met lokale voedselbanken en regelmatig voedseloverschotten doneren aan deze organisaties. Ook het regelmatig oganiseren van benefietdiners waarvan de opbrengst naar een goed doel gaat. Op deze manier draagt het restaurant bij aan de maatschappij en laat het zien dat het zich betrokken voelt bij de gemeenschap.

Het bevorderen van maatschappelijke betrokkenheid en duurzaamheid in restaurants is niet alleen goed voor het milieu en de maatschappij, maar ook voor het imago van het restaurant. Steeds meer mensen zijn namelijk op zoek naar restaurants die zich inzetten voor een betere wereld. Het mastbos restaurant op boschwachter.nl is hier een goed voorbeeld van en laat zien dat het mogelijk is om als restaurant een positieve bijdrage te leveren aan de maatschappij. Laten we hopen dat meer restaurants dit voorbeeld zullen volgen en samen kunnen we zo een verschil maken voor een duurzamere en betere wereld.